SNES Mini Classic Hacking | More games, more borders, more gooder.

Jul 31, 2007
43,507
0
960
Anchorage Alaska
So is there any way to blow away the user accessible storage? I made a post about having a game "disappear" on me, I'd like to start fresh and move the games and the boxes I'll find for them over without having something mess it up down the road from a latent file sticking around.
 
Dec 11, 2004
15,105
0
0
Oh hey I just remembered

Last night I was playing some NES Classic with my dad, Mario Bros 3 and Chip & Dale. I don't remember if it happened in C&D but in SMB3 there's like a bar on the left side of the screen, not the TV screen but the area the game actually displays in, that's just a solid color. When on the Map it's black and blends in with the black borders so it's not noticeable but when I'm in a level there's just this weird bar about an inch thick (on my dad's TV anyway) that sits between the black border and the actual game.

I don't know if I'm explaining this properly but is that normal? I sure don't remember it happening when playing on my old NES and CRT but maybe it was just cut off, or maybe it has something to do with the retro filters? It's the version of SMB3 that came on the NES Classic and aside from adding a handful of games I haven't done anything else to it like fiddle with custom borders or anything. I used Hakchi2 version 2.17d if that matters at all.

If this description of the problem is shitty and confusing I'll whip up a picture to help.
 
Oh hey I just remembered

Last night I was playing some NES Classic with my dad, Mario Bros 3 and Chip & Dale. I don't remember if it happened in C&D but in SMB3 there's like a bar on the left side of the screen, not the TV screen but the area the game actually displays in, that's just a solid color. When on the Map it's black and blends in with the black borders so it's not noticeable but when I'm in a level there's just this weird bar about an inch thick (on my dad's TV anyway) that sits between the black border and the actual game.

I don't know if I'm explaining this properly but is that normal? I sure don't remember it happening when playing on my old NES and CRT but maybe it was just cut off, or maybe it has something to do with the retro filters? It's the version of SMB3 that came on the NES Classic and aside from adding a handful of games I haven't done anything else to it like fiddle with custom borders or anything.

If this description of the problem is shitty and confusing I'll whip up a picture to help.
That is normal, a lot of NES games do it.
 
Jul 8, 2004
5,356
0
0
37
Montreal, QC, Canada
Oh hey I just remembered

Last night I was playing some NES Classic with my dad, Mario Bros 3 and Chip & Dale. I don't remember if it happened in C&D but in SMB3 there's like a bar on the left side of the screen, not the TV screen but the area the game actually displays in, that's just a solid color. When on the Map it's black and blends in with the black borders so it's not noticeable but when I'm in a level there's just this weird bar about an inch thick (on my dad's TV anyway) that sits between the black border and the actual game.

I don't know if I'm explaining this properly but is that normal? I sure don't remember it happening when playing on my old NES and CRT but maybe it was just cut off, or maybe it has something to do with the retro filters? It's the version of SMB3 that came on the NES Classic and aside from adding a handful of games I haven't done anything else to it like fiddle with custom borders or anything. I used Hakchi2 version 2.17d if that matters at all.

If this description of the problem is shitty and confusing I'll whip up a picture to help.
Absolutely normal. You didn’t notice it before because it was mostly hidden by CRT overscan.
 
Oct 1, 2015
296
1
230
Does it find and apply the patch automatically?
yes it does.

I'd take the game off of your list if it is on there already.

When you click "add game" it will ask you if you want to apply the patch (yes)

Then it will mention that it might not work with the stock emulator and if you want it to use the Retroarch (select yes)

And you are done. Easy Peasy
 
May 24, 2012
20,246
1
550
Doesn't work unfortunately. I didn't know there was another Robotrek fan on GAF other than me :O
I'll take a look at that tomorrow. Didn't have any luck with Terranigma, but I only tried the same fix as Illusion of Gaia.

Speaking of which...
Make sure your IoG rom looks like this (run it through ucon64). I've included patches for with or without header.
*BAD LINK, USE ROBIN'S BELOW*

If anyone has a better hosting service, feel free to redistribute, no credit needs to be given. The issue with this game is definitely a timing one. (Nope, see edit) This patch essentially mimics what certain SNES copiers required, which is a patch from FastROM (Close, but nope). There are already a couple games in the SNESCE that require FastROM, so I'm not sure if it's just incomplete/incorrect emulation(this latter option most likely), or just a specific quirk in this game. I wasn't able to track down the exact issue because this fix worked (it was just going to be step 1 in an elimination process, which is why I was so surprised with how little time it took)

The only issue I've found in what play testing I've done is the opening menu has black bars instead of a transparency. I believe this is actually an issue with Canoe itself as it has to do with color addition/subtraction and shouldn't be effected by this patch. It's also not exhibited anywhere else that I could find.

(edit) Update. This fix doesn't work on Robotrek either. Enix is definitely doing something funny with a few of these games and I'll try and figure out what later.

As for this fix, Illusion of Gaia should run fine, after doing some more analysis of what ucon patches, it's clear these patches do not make the game run any slower. They patch the game internally testing if it's on fastrom or slorom, but the emulator is still running them in fastrom mode (as per the SNES header in the ROM). Essentially, it was a rudimentary copy protection that tested access speed, and the emulator isn't giving the game the information it wants to see (reporting too fast or too slow). So I can say with as much confidence as I can that the incorrect black bars are Canoe related and that the game shouldn't exihibit any more issues if you get further into the game.

I'll definitely give the rest of the Enix games a more thorough looking at... but if I don't take a break and actually play some games, I'll regret it :)
 
Dec 7, 2011
18,711
15
655
England, UK
Hm. Koji, my ROM is coming out identical to the one in your command prompt screenshot up there. I applied the headerless patch, added it to hakchi, told it no when it wanted to use Retroarch, synced.. and it won't get beyond pressing start on the title screen. Also no audio. Seems weird?
 
May 24, 2012
20,246
1
550
Hm. Koji, my ROM is coming out identical to the one in your command prompt screenshot up there. I applied the headerless patch, added it to hakchi, told it no when it wanted to use Retroarch, synced.. and it won't get beyond pressing start on the title screen. Also no audio. Seems weird?
That's the behavior of the unpatched rom. If the IPS patches aren't working, you can try running it all manually by running the rom through ucon64 with the -l flag (ucon64 -l nameofrom.ext). If it's successful it should have patched 3 spots in the rom.

I'll double check to make sure I made the IPS files correctly in the mean time.

*(edit) Shit, I meant -l flag, not f.

(edit 2)

Try this one https://ufile.io/f6552

If that doesn't work, I'll switch from lunarIPS to another program for making the ips patch.
 
Dec 7, 2011
18,711
15
655
England, UK
That's the behavior of the unpatched rom. If the IPS patches aren't working, you can try running it all manually by running the rom through ucon64 with the -l flag (ucon64 -l nameofrom.ext). If it's successful it should have patched 3 spots in the rom.

I'll double check to make sure I made the IPS files correctly in the mean time.

*(edit) Shit, I meant -l flag, not f.
Worked using ucon64 and the -l flag :)

Very good work, sir.

Edit: Your unheadered ips patch is like 2mb, that doesn't seem right? I just made an ips patch from mine and it was 1kb, like your headered one.

https://drive.google.com/open?id=0B4qoJJMkPJSMdjllVVZvd0tGYjg
 
May 24, 2012
20,246
1
550
Worked using ucon64 and the -l flag :)

Very good work, sir.
Lucked out, I was already planning on disassembling the rom and try and track down what I thought could have been the issue. I just tossed all the ucon64 flags at it first just in the off chance something stuck. Doesn't look like Terranigma or Robotrek will be that kind to me :)

As for the patches, yeah I think I'm having an issue with LunarIPS, what are you using to make them?
 
Dec 7, 2011
18,711
15
655
England, UK
Lucked out, I was already planning on disassembling the rom and try and track down what I thought could have been the issue. I just tossed all the ucon64 flags at it first just in the off chance something stuck. Doesn't look like Terranigma or Robotrek will be that kind to me :)

As for the patches, yeah I think I'm having an issue with LunarIPS, what are you using to make them?
Also LunarIPS :D

See if my ips works and add it to your zip if it does.
 
Feb 18, 2014
1,723
0
0
Florida
smokemoney.xyz
So I'm trying to remove the icon borders via FTP access, and I've managed to get to /usr/share/ui/sprites/packed.png, which is supposed to be the icon border file. Should I make a backup and just replace the file on the SNESC with a fully transparent one (as in, just the portion that represents the border, not the whole file), or should I create a separate folder in the hakchi /usr/ folder, similar to how backgrounds are added?

Also, has anyone managed to fix the slowdown when starting the console/going to a different folder? I've timed my music so that it loads with it (Your Name, Please from Earthbound) but it'd be nice to load instantly again.

EDIT: It also looks like packed.png has the "Super Nintendo" menu assets as well as some other UI - any danger to swapping these around a bit?
 

BGBW

Maturity, bitches.
Jan 19, 2007
54,033
0
1,020
Finally put together PAL design boxes for all 21 games:
https://imgur.com/a/3nEtu

If, you saved any of the previous designs I posted, I'd suggest deleting those, I've made small tweaks to all of them.

A couple of random examples:




Basically had to reconstruct them all from scratch in order for them to have the common elements nicely lined up with each other. And, of course, some games never had PAL designs to begin with, so I had to invent those.

If you have any feedback/critique, I'm all ears.
 
Dec 7, 2011
18,711
15
655
England, UK
Now if only I could get CT+ working... do we have confirmation on any exhirom or exlorom working? Or is that truly a limitation of the emulator at this point?
Yeah, I don't think Ex ones are ever going to work. The footer has an offset that's the flag for HiROM and LoROM, and nothing on here or on VC uses anything other than 14 or 15 there.
 
May 24, 2012
20,246
1
550
Unfortunate. So a lot of the re-translations are having issues too, I imagine?
Looks like it. Anything over 32Mb (4MB) is entering into the extended rom range. On the positive side, even most fan/retranslations tend to fit in that size because they were thinking of flashcarts at the time, which were almost all limited to 32Mb or smaller.
 
Apr 22, 2007
14
0
0
I'll take a look at that tomorrow. Didn't have any luck with Terranigma, but I only tried the same fix as Illusion of Gaia.

Speaking of which...

Make sure your IoG rom looks like this (run it through ucon64). I've included patches for with or without header.
https://ufile.io/1yyt3
Unfortunately your patch doesn't work for me, gives me a C7 error. Definitely have the correct ROM and tried with and without header. Weird :(
 
May 24, 2012
20,246
1
550
Unfortunately your patch doesn't work for me, gives me a C7 error. Definitely have the correct ROM and tried with and without header. Weird :(
Try that one. If that doesn't work, Robin also posted one. I seem to be having issues getting LunarIPS to work correctly.

If that fails, download ucon64 and run the original clean rom through it with the '-l' argument. Robin and I both confirmed that works.
 
May 1, 2011
788
0
480
I was able to add the nine SNES titles that I wanted and it was a completely painless process. I have it set up so that the mini icons on the bottom are not going off screen.

Now moving forward, I would like to create a folder for the ten Super Famicom titles that I have and title it accordingly. Is this a possibility? I don't want to screw anything up.

Edit: Using Hackchi 2.20 btw.

Edit2: Figured it out in the settings
 
Sep 5, 2012
6,661
0
435
Spain
www.resetera.com
Hey, Koji and Robin! Thanks for the patch! I can confirm that IoG is working perfectly fine on my end! (Well, there's a graphical glitch in the form of a black bar in the initial menus, but it seems to go away in-game).

Edit: By the way! I was inspired by the work of PMS341 and made my own Switch-like icons for the games I was missing. Take a look!




There are a few more in this gallery. Feel free to use them if you want :) I'll probably be doing some more, but so far my collection is covered ;)
 
Jul 1, 2014
21,766
4
355
Because there are eleventy bajillion of the things scattered throughout the thread, with fifty versions of one game box in some cases. If people make a single post with their collection, I will happily link that in the same way the borders links work.
But Robin, why do you not live in this thread?
 
Feb 18, 2014
1,723
0
0
Florida
smokemoney.xyz
Because there are eleventy bajillion of the things scattered throughout the thread, with fifty versions of one game box in some cases. If people make a single post with their collection, I will happily link that in the same way the borders links work.
I'm constantly updating this album of game art, so you're welcome to add that if you wish.

Also, having some weird trouble editing packed.png. Since the original file is read-only and can't be replaced or deleted, I assume that a new version needs to be added to /var/hakchi/etc.? I still can't seem to get my new UI to load regardless, though. Trying to remove the borders on the game icons, mostly.
 
Dec 7, 2011
18,711
15
655
England, UK
Smash Tennis seems to have that "doesn't fit the screen bug" some other games had (if I remember correctly).
Was there ever a fix that worked for smash Tennis too?
The fix that fixed Tetris and Dr Mario sadly didn't work for Smash Tennis.

Also, having some weird trouble editing packed.png. Since the original file is read-only and can't be replaced or deleted, I assume that a new version needs to be added to /var/hakchi/etc.? I still can't seem to get my new UI to load regardless, though. Trying to remove the borders on the game icons, mostly.
You'll need to use overmount to do anything with a new file. Hold please.